5fe8f09cfea1b6dbaab697e56708787cLevensgenieter Nauta timmert aan de weg

3 September 2010

NAPA - 29-05-2010

Joost Nauta lijdt al vanaf zijn geboorte aan een ernstige spierziekte. Hij kent daardoor veel lichamelijke beperkingen en is gebonden aan een rolstoel. Toch weerhoudt zijn handicap hem er niet van om een succesvol ondernemer te zijn. Sinds kort is hij ook actief op Curaçao met zijn nieuwe bedrijf Joseph Cares. Hij noemt zichzelf een makelaar in zorg en welzijn. Een gesprek op het Wilhelminaplein.

Tekst: Jac Frederix


Natuurlijk heeft Joost Nauta een zwaar leven. “En dan kan ik wel zeggen dat ik niet beter weet, maar dat zou betekenen dat ik erg stom ben. Ik kan immers om me heen kijken en dan zie ik dat de meeste mensen wel gewoon kunnen functioneren. Ik weet dus wel beter. Maar ik ben natuurlijk wel gewend aan de situatie en ik ben ook gewend om er mee om te gaan. Dat neemt niet weg dat ik er soms flink van baal. Mensen vragen me ook wel eens of ik mijn handicap heb geaccepteerd. Maar als ik die zou accepteren dan zou ik de hele dag thuis op de bank naar de tv zitten te kijken. Ik probeer wel iets uit mijn situatie te halen en iets van mijn leven te maken. Bijna ieder mens heeft immers wel een handicap. Sommige mensen zijn erg verlegen, er zijn mannen die geen vrouw durven aan te spreken en anderen kunnen soms weer erg agressief zijn. Dat zijn ook allemaal handicaps die een mens kan hebben.”

Joost Nauta heeft zijn spierziekte al sinds zijn geboorte. Toen hij drie jaar oud was, werd hij uit huis geplaatst. “Tsja, niet veel mensen kunnen zeggen dat ze vanaf hun derde al op zichzelf wonen. Laat ik het een beetje netjes zeggen. Ik kom uit een zwakke gezinssituatie dus dan weet je wel genoeg. Mijn oudere zus is bijvoorbeeld ook buitenshuis opgegroeid. Maar ik moet nu ook meteen zeggen dat ik vandaag de dag een goed contact met mijn moeder heb. Dus dat is toch nog goed gekomen.”

Nauta was op Curaçao voor zijn nieuwe bedrijf Joseph Cares. Het is zeker niet de eerste keer dat hij op het eiland is. “Ik ben heel graag op Curaçao. Het geeft me een goed gevoel en daardoor kan ik ook doorgaan met mijn leven. Ik had vier jaar lang een vriendin, maar sinds twee maanden was het uit. Sinds kort is het weer aan. Dat maakt mij een blij mens. Waarom we twee maanden uit elkaar zijn geweest? Flikker op man, dat gaat je helemaal niets aan. Dat zijn van die dingen in het leven die nu eenmaal zo lopen. Maar nogmaals, ik ben blij dat het weer goed is. En dat ik blij ben is toch een van de doelen in mijn leven. Gelukkig zijn er nog meer dingen waardoor ik blij kan worden. Zo heb ik mijn vrienden, voor zover het kan heb ik een goede gezondheid, ik heb vrede met mezelf en ik heb veel steun aan God.”

Naast zijn nieuwe bedrijf Joseph Cares heeft Nauta in Utrecht al jaren een soortgelijke onderneming: Joost Zorgt. Nauta: “Dat is een thuiszorgorganisatie. De mensen die wij helpen zijn meestal gehandicapten die om complexe zorg vragen. Met Joseph Cares wil ik op Curaçao ook zoiets opzetten. Je moet me zien als een makelaar in zorg en welzijn. We gaan bijvoorbeeld lokaal mensen inhuren bij het Wit Gele Kruis. We zijn dus aanvullend op de markt en ik wil zeker geen infiltrant zijn. Het is de bedoeling dat we ons vooral gaan richten op de toeristische markt. Bij mijn bedrijf in Nederland controleren we altijd de kwaliteit die wij leveren. We hebben daar ook onze keurmerken voor. We hebben nu op Curaçao net de laatste vergunningen binnen, dus we kunnen aan de slag. Ik heb inmiddels ook drie speciale voertuigen aangeschaft. Zo kunnen we toeristen met een handicap over het eiland vervoeren. Inmiddels heb ik twee mensen in vaste dienst.”

Zijn bedrijf in Nederland en de nieuwe onderneming op Curaçao geven Joost Nauta naar eigen zeggen een goed gevoel. “Het is gewoon goed dat ik dit allemaal doe, maar ik heb ook geen andere keuze. Welke werkgever wil nu iemand als ik in dienst nemen? Niemand toch. Daarom ben ik maar een eigen bedrijf begonnen. Bovendien is het iets wat ik goed kan. Ik geef bijvoorbeeld ook lezingen aan allerlei soorten mensen over motivatie. Het zijn de meest uiteenlopende mensen. Zo heb ik voor zakenlui lezingen gehouden, maar ik ben ook in de jeugdgevangenis geweest. Ik vind het fijn als ik mensen kan inspireren. Dat inspireert mij ook. De bedrijven die ik heb, moet je zien als een soort diploma waardoor ik laat zien dat ik tot iets in staat ben.”

Maar het zijn niet alleen de mensen waar hij lezingen voor geeft die Nauta inspireren. “Curaçao inspireert mij ook en ik blijf hier dus terugkomen. Ik hoop dat ik het eiland met mijn bedrijf en aanwezigheid ook kan inspireren. In het verleden heb ik in Nederland ook les gegeven en de dingen die ik heb bereikt zijn me zeker niet in de schoot geworpen. Ook is het belangrijk om altijd plezier in het leven te hebben. Om op die lezingen terug te komen, ik heb wel eens een lezing voor de ING gegeven en die betaalde me dan 750 euro voor die ene lezing. Maar vond ik het een leuke lezing? Nou, eigenlijk viel het allemaal een beetje tegen. Bij een andere lezing kreeg ik een fles wijn en een plant. Maar ik lust helemaal geen wijn en die plant vond ik niet mooi, dus die heb ik weggegeven. Maar ik had wel lol aan die lezing en dat vind ik dus veel belangrijker.”

Joost Nauta zegt over zichzelf dat hij een levensgenieter is. “Daar kan ik volmondig ja op zeggen. Maar dat ben ik lang niet altijd geweest. Er zijn ook tijden geweest dat ik depressief was. Als studie heb ik maatschappelijk werk gedaan en dat heb ik ook afgerond. Dat heeft mij natuurlijk de nodige kennis opgeleverd. Maar kennis is niet alleen maar macht, het is ook ballast die je de rest van je leven meeneemt. Door die studie ben ik veel gaan nadenken over bijvoorbeeld mijn familie, mijn ziekte maar ook over de mensen om me heen. Dan ging ik malen en was ik er veel te veel mee bezig. Hoe ik uit dat stramien kwam? Door erover te praten met slimme mensen en zo van dat gemaal in mijn hoofd afkomen. Ik kan niet naar een sportschool om me eens even goed af te reageren. Ik moet me afreageren door over mijn problemen met andere mensen te praten. Dat is wel iets waar ik aan moet blijven werken. Zo kan ik ook mijn grenzen verleggen. Ik merk ook wel dat ik zo de laatste jaren wel wat ben veranderd. Zo zijn mijn slechte eigenschappen wat minder geworden. Vroeger kon ik nog wel eens ongeduldig en driftig worden. Dat is echt wel afgenomen. Maar het blijft een feit dat mijn persoonlijkheid niet bij mijn situatie past.”

Ondertussen blijft Joost Nauta zo goed en kwaad als het kan genieten van het leven. “Ik houd van vrijheid. Tijdens mijn lezing in de jeugdgevangenis zaten er veel jongeren te klagen. De ene moest nog een maand zitten en de andere nog drie maanden. Ik heb ze verteld dat ik levenslang heb in mijn rolstoel, maar dat ze mij niet hoorden klagen. Dat heeft ze wel aan het denken gezet. Als iedereen op deze wereld wat meer zou genieten, dan zouden er heel wat minder psychiaters nodig zijn. Kijk nu naar ons tweetjes hier op het Wilhelminaplein. Ik zit hier maar te praten en jij schrijft af en toe wat op. Als jij aan het schrijven bent, dan zit ik om me heen te kijken en soms komen er prachtige vrouwen langs. Dat is toch prachtig. Vrouwen kijken is vitamine voor de ogen. Kom op, geniet van het leven. Hoeveel mensen zijn er die op driejarige leeftijd al op zichzelf gingen wonen en nu hier op het Wilhelminaplein zitten te praten. En dan hebben ze het ook weer goedgemaakt met hun vriendin. Dat kunnen er niet veel zijn."

What is Joseph Cares about?

“Joseph Cares” is a company on Curaçao specialized in services for tourists with special needs. Our services contain tours and transportation. We define ourselves as a company with high quality custom made services. Do you long for a tropical break from every day life? Take a look around.

Stay updated

Subscribe to the Joseph Cares digital newsletter

Subscribe